Bydgoszcz. Porozumienie wyborcze PO – Lewica. Kandydaci na radnych

W czwartek, 22 lutego w sali Centrum Konferencyjnego Stadionu Zawisza spotkali się działacze bydgoskiej Platformy Obywatelskiej i Nowej Lewicy oraz współpracujących z nimi organizacji społecznych, by w obecności mediów przedstawić imiennie swoich kandydatów na radnych z listy KKW Koalicja Obywatelska.

Pomysł wspólnej listy dla PO i Lewicy dyskutowany był najpierw w miejskich ciałach statutowych obu partii i zyskał jednogłośną akceptację. W przypadku Lewicy zgodę wyraził także Zarząd Wojewódzki. Liderzy ugrupowań negocjowali miejsca na liście i dokonali ich podziału wśród zaproponowanych kandydatów.

O mandaty radnych ubiegać się będą nie tylko radni obecnej kadencji, kontynuując swą samorządową misję, ale nowi reprezentanci partii tworzących koalicję Lewicy i Koalicję Obywatelską. Są więc na listach członkowie Nowej Lewicy z obu frakcji – SLD i Wiosna, Młodej Lewicy, PPS, a z Koalicji Obywatelskiej – z PO, Inicjatywy Polskiej, Nowoczesnej, Zielonych itp. Ponadto kandydują zaproszeni bezpartyjni, przedstawiciele stowarzyszeń i związków oraz ruchów miejskich.

zawisza7   zawisza3

W ten sposób partie proponują wyborcom z Bydgoszczy swoich najlepszych reprezentantów, sprawdzonych w działaniach partyjnych oraz współpracujących organizacji.

Mandaty zdobyte przez tych ludzi w wyborach gwarantują, że zadbają oni o dalszy rozwój Bydgoszczy w zgodzie z obranym wcześniej kierunkiem przez rządzących razem od 2010 r. koalicjantów.

O idei wspólnego budowania list wyborczych mówili na spotkaniu liderzy partii – Michał Sztybel przewodniczący Platformy Obywatelskiej w Bydgoszczy i Mirosław Kozłowicz – współprzewodniczący Rady Miejskiej Nowej Lewicy w Bydgoszczy.

Najpierw zaprezentowali tekst porozumienia zawartego między miejskimi strukturami Nowej Lewicy i Platformy Obywatelskiej w Bydgoszczy o wspólnym starcie kandydatów w wyborach samorządowych na listach KKW Koalicja Obywatelska z dnia 17 lutego 2024 r. Obaj złożyli pod jego tekstem swoje podpisy.

porozumienie podpisane

W niedzielę, na tarasie Młynów Rothera odbyła się inauguracja wyborcza kandydata na prezydenta Bydgoszczy Rafała Bruskiego, już wtedy przedstawionego jako wspólnego kandydata Platformy Obywatelskiej i Nowej Lewicy.

Na spotkaniu w „Zawiszy” wykonano kolejny krok – przedstawiono kandydatów na radnych, których krótkie charakterystyki i miejsca na wspólnych listach w bydgoskich okręgach wyborczych omawiali M. Sztybel i M. Kozłowicz.
Spotkanie było symbolicznym momentem do ogłoszenia startu kampanii wyborczej do bydgoskiego samorządu 2024. Liderzy partii wyznaczyli sobie ambitne zadanie, by uzyskać 17 mandatów w 28-osobowej Radzie Miasta.

Spośród kandydatów Lewicy o mandaty radnych w kwietniowych wyborach ubiegać się będą:

• OKRĘG 1:

(osiedla: Miedzyń, Prądy, Wilczak, Jary, Okole, Czyżkówko, Osowa Góra, Flisy, Opławiec, Smukała, Janowo, Piaski, Jachcice)

Pozycja 6JERZY NOWACKI – absolwent UMK, mgr chemii, duże doświadczenie na stanowiskach nadzoru w przemyśle oraz kwalifikacje jako audytor w zakresie BHO i ochrony środowiska w wielkich koncernach, jak np. bydgoski Unilever. Jako obecnie emeryt znajdzie czas na wpieranie rozwoju Bydgoszczy, pracując np., w komisji przedsiębiorczości i rozwoju miasta.

Pozycja 7MAREK JELENIEWSKI – jest prawnikiem i politologiem. Służy Bydgoszczy od 45 lat. W policji przeszedł wszystkie szczeble awansu. Patrolował ulice, był dzielnicowym, rzecznikiem prasowym i negocjatorem antyterrorystycznym. Zakończył służbę jako pełnomocnik polskiej Policji ds. negocjacji z Unią Europejską. Będąc nauczycielem akademickim napisał o Bydgoszczy ponad 30 książek. Trzy prace magisterskie, doktorat i habilitacja dotyczą Bydgoszczy.

zawisza5   zawisza11

• OKRĘG 2:

(osiedla: Bocianowo – Śródmieście – Stare Miasto, Bartodzieje, Bielawy, Osiedle Leśne, Bydgoszcz Wschód, Skrzetusko)

Pozycja 2IZABELA NOWICKA  – rodowita bydgoszczanka, ekonomistka, od 30 lat pracuje w Centralnym Biurze Rozrachunków Zagranicznych, obecnie PKP CARGO. Reprezentuje zarząd związków zawodowych. Aktywnie działa społecznie. Drugą kadencję jest wiceprzewodniczącą Rady Miejskiej Nowej Lewicy. Jako przewodnicząca Forum Kobiet Lewicy była współorganizatorką wielu protestów na rzecz praw kobiet i obrony niezawisłości sądów.

Pozycja 8JAN SZOPIŃSKI – jeden z najaktywniejszych posłów na Sejm RP IX kadencji. Ponad tysiąc razy występował z mównicy sejmowej i złożył ponad tysiąc interpelacji poselskich i interwencji, najczęściej w sprawach Bydgoszczy i województwa kujawsko-pomorskiego. W Sejmie pracował w komisjach zdrowia oraz administracji i spraw wewnętrznych. Wcześniej był wicemarszałkiem województwa kujawsko-pomorskiego, zastępcą prezydenta Bydgoszczy, radnym i wiceprzewodniczącym Rady Miasta.

kandydaci lewicy bydgoszcz copy

• OKRĘG 3:

(obejmuje osiedle Fordon)

Pozycja 3KAZIMIERZ DROZD – długoletni radny Bydgoszczy kilku kadencji. Pełnił funkcje wiceprzewodniczącego Rady Miasta, przewodniczącego komisji kultury i nauki, edukacji oraz komisji kultury fizycznej, sportu i turystyki. Jest prezesem Kujawsko-Pomorskiego Stowarzyszenia Związków Sportowych i wiceprezesem Kujawsko-Pomorskiej Olimpijskiej. Na swoim osiedlu prezesuje Społecznemu Komitetowi Budowy Basenów i Rozwoju Fordonu. Jest inicjatorem imprez sportowych w Bydgoszczy, takich jak: Mistrzostwa Świata w Fitness i Mistrzostwa Świata Juniorów w Lekkiej Atletyce.

Pozycja 6WIOLETTA NOWACKA – absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego, mgr ekonomii i studiów podyplomowych. Zawodowo pracowała w budownictwie i usługach, stąd świetnie odnajdzie się w pracach komisji przedsiębiorczości i rozwoju miasta albo gospodarki przestrzennej. Ławniczka w Sądzie Okręgowym dwóch minionych kadencji. Była członkinią rady osiedla Piaski.

• OKRĘG 4:

(osiedla: Błonie, Górzyskowo, Szwederowo, Wzgórze Wolności)

Pozycja 2 ZDZISŁAW TYLICKI – długoletni radny Bydgoszczy, przewodniczący Klubu Radnych Nowa Lewica. Od 12 lat przewodniczy Zarządowi Okręgu Polskiego Związku Emerytów, Rencistów i Inwalidów w Bydgoszczy, jest też wiceprzewodniczącym Zarządu Głównego tej największej organizacji senioralnej w Polsce. Wieloletni działacz Polskiego Związku Działkowców. Był współinicjatorem odbudowy bydgoskiego pomnika-fontanny „Potop” i budowy pomnika  króla Kazimierza Wielkiego. W 2019 r. został uhonorowany przez Radę Miasta Medalem Kazimierza Wielkiego.

Pozycja 6MONIKA POCIOT – rodowita bydgoszczanka, pracuje w jednej z dużych sieci handlowych, reprezentując interesy dużej części bydgoszczan zatrudnionych w handlu. Pasjonatka fotografii, krytyczna obserwatorka, dokumentująca życie miasta i fotoreporterka wydarzeń politycznych. Fotografuje chętnie ulubione zwierzęta i ptaki. Deklaruje chęć większego udziału w życiu miasta i rodzimego osiedla.

zawisza14

• OKRĘG 5:

(osiedla: Kapuściska, Wyżyny, Łęgnowo, Łęgnowo Wieś, Zimne Wody, Czersko Polskie, Glinki-Rupienica)

Pozycja 2ANNA ZOFIA MACKIEWICZ – nauczycielka matematyki, zaangażowana w życie miasta, długoletnia radna, wiceprzewodnicząca Rady Miasta. Swoją aktywność w ruchu kobiecym  i organizacjach pozarządowych łączy z pracą związkową oraz partyjną lokalnie i na szczeblu krajowym, będąc wiceprzewodniczącą Nowej Lewicy.

Pozycja 3ADRIAN CZYŻEWSKI – rodowity bydgoszczanin, członek Zarządu Miejskiego Nowej Lewicy, muzyk i wokalista zespołu ALSTER. Swoją drogę polityczną rozpoczął 3 lata temu zostając aktywistą partii Wiosna. Był współorganizatorem wielu koncertów charytatywnych oraz wolontariuszem wspierającym Bydgoskie Hospicjum im. ks. J. Popiełuszki oraz bydgoskie schronisko dla zwierząt.

Opr. nim, 22 lutego 2024 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!